Zoekresultaten

Totaalstation bij Woema garandeert absolute betrouwbaarheid in prefab houtbouw

Totaalstation bij Woema garandeert absolute betrouwbaarheid in prefab houtbouw

Ooit legde Woema zich nog toe op algemene en eerder klassieke dakrenovaties, maar inmiddels zijn het volledige gebouwen die door de handen van het aannemersbedrijf gaan. Sinds 2015 specialiseert Woema zich namelijk in het ontwerp, de productie en de plaatsing van complete houten prefabstructuren voor zowel particuliere als commerciële en publieke bouwprojecten in en rond Gent. Een evolutie die niet mogelijk zou zijn geweest zonder uiterst precieze en betrouwbare meetinstrumenten. Al bijna tien jaar is de Leica iCR50 dan ook een intrinsiek onderdeel van het team. Het in Herzele gevestigde Lasertopo zorgt mee dat het gerobotiseerd totaalstation al die tijd topprestaties blijft leveren.

 

Woema is gespecialiseerd in prefab houtstructuren. De voorbereiding is dan ook de meest cruciale fase. (Beeld: Marble Moon)

 

Woema is een klasse 5 aannemersbedrijf uit Nazareth met een bijzondere focus op de prefabricage van houten structuren voor volledige gebouwen enerzijds en optoppingen anderzijds. “Een klassieke aannemer zijn we in ieder geval niet”, geeft bestuurder Nils Detemmerman lachend toe. “Van de pakweg 22 mensen die ons team groot is, zitten er bijvoorbeeld ruim de helft op kantoor. Bij andere bouwbedrijven is dat doorgaans maar een fractie van het aantal mensen dat op de werf staat. Omdat wij specifiek met prefabricage werken, echter, is de voorbereiding voor ons de meest cruciale fase.”

 

Bewust opmeten

 

Voordat tekenaars en ingenieurs een project op hun bureau krijgen, dient er zich evenwel één essentiële opdracht op verplaatsing aan: de opmeting. Nils: “Van zodra we ons op complete prefabstructuren zijn gaan richten, zagen we de noodzaak om de bestaande situatie zo precies mogelijk op te meten. Onze houtstructuren worden immers tot op de millimeter nauwkeurig gemaakt. Hebben we bij de initiële opmeting een fout gemaakt of iets over het hoofd gezien, dan zijn onze stukken potentieel onbruikbaar en moeten we terug naar de tekentafel.”

 

Op elke werf wordt het robotstation ingezet en dat zowel bij de opmeting als bij het uitzetten van de werken.

 

Om na te gaan welk toestel het meest geschikt was voor de opdracht, volgde in eerste instantie een fase van huren en testen. “Naast totaalstations hebben we oorspronkelijk ook GPS-systemen en 3D-scanners in overweging genomen. Tijdens die evaluatie werd snel duidelijk dat, in vergelijking met GPS, een totaalstation uitblinkt in nauwkeurigheid, wat voor ons erg belangrijk was. Een 3D-scanner biedt die nauwkeurigheid ook en is daarenboven in staat om een veelheid aan gegevens vast te leggen, maar niet alle verzamelde informatie bleek voor onze toepassing rechtstreeks relevant. Het beheer van de overvloed aan data was bijgevolg een te groot struikelblok.”

 

Het grote voordeel van het Leica robotstation is volgens Nils dan ook dat er zowel precies als bewust opgemeten wordt. “Omdat alle opmetingen bovendien door één en dezelfde persoon gedaan en vervolgens verwerkt worden, vermijden we onnauwkeurigheden en communicatiefouten.”

 

Woema maakt gebruik van de optie om de data via IFC rechtstreeks in een BIM-model te integreren.

 

Intrinsiek onderdeel van de workflow

 

Al snel in de huurperiode merkte Nils dat het met het totaalstation wel goed zat en werd er overgegaan tot aankoop. “Initieel werd per project nog nagegaan hoe haalbaar het was om de werf handmatig op te meten en werd het toestel dus enkel ingezet op de meer complexe werven, maar inmiddels is het een intrinsiek onderdeel geworden van onze workflow. Letterlijk elk project wordt vandaag dus met behulp van het robotstation opgemeten, alsook weer uitgezet. Inmiddels heeft Leica bovendien de optie toegevoegd om de data via IFC rechtstreeks in een BIM-model te integreren. Daarmee is onze digitale workflow nu nog verder geoptimaliseerd.”

 

Hoeveel tijd Woema daarmee precies uitspaart, weet Nils niet. “De tijdwinst is er ongetwijfeld, maar daar gaat het ons niet om. Het is een kwestie van betrouwbaarheid. Niet alleen tegenover de klant, trouwens. Dankzij de iCON Robot kan vooral iedereen in ons bedrijf met vertrouwen werken. Er worden geen fouten gemaakt en bijgevolg blijft ook het aantal ergernissen beperkt.”

 

De houtstructuren worden tot op de millimeter nauwkeurig gemaakt. Elke opmeting moet dus 100% precies zijn. (Beeld: Marble Moon)

 

Al bijna tien jaar even betrouwbaar

 

Betrouwbaarheid is evenwel geen gegeven; je moet eraan werken. Zonder regelmatige updates en de nodige kalibratie verliest immers ook het meest performante totaalstation uiteindelijk zijn pluimen. “Mochten we zelf verantwoordelijk zijn voor de kalibratie, dan zouden we die in alle eerlijkheid wellicht volledig uit het oog verliezen”, geeft Nils toe. “Hoe belangrijk die betrouwbaarheid voor ons ook is, je merkt niet dat kalibratie nodig is en bent bijgevolg geneigd om altijd maar door te doen. Alleen zou dat ons op termijn wel degelijk in de problemen brengen. Daarom is het goed dat we met Lasertopo een partner hebben die daar proactief op inzet, ons tijdig op de hoogte brengt en het toestel op afgesproken momenten komt ophalen en weer afleveren. Zo zijn we ook na een kleine tien jaar nog steeds verzekerd van correcte resultaten.”

 

Uiteindelijk was het die service die Woema in 2015 overtuigde om het Leica totaalstation bij Lasertopo aan te kopen. “Ik kende het bedrijf van bij een vorige werkgever”, aldus Nils. “Het ging toen weliswaar om heel andere toestellen, maar het goede contact en de verregaande service waren me bijgebleven. Dat hebben ze de voorbije jaren ook enkel maar bevestigd, want los van de kalibratie blijven ze zelfs voor kleine vragen en problemen nog even bereikbaar als meteen na aankoop. Niet dat we nog veel in de problemen komen, maar na een software-update is het wel handig dat we weten dat eventuele aanpassingen of nieuwigheden met één telefoontje uitgeklaard zijn.”